Tajemná krása Physalis

Rod Physalis zahrnuje více než sto zástupců, tím nejznámějším a vůbec nejoblíbenějším ale zůstává mochyně peruánská, která často bývá označována pod názvem celého tohoto rodu vyskytujícího se zejména v Americe. U nás je k dostání zejména ve větších prodejnách, zelinářství, někdy se objeví také na pultech supermarketů.

Plody mochyně jsou bohaté na vitamín C, B, provitamin A, rutin, draslík, fosfor, vápník a svým složením jsou vhodné i pro diabetiky. Navíc mají nízký glykemický index, antioxidační účinky a svou schopností ochraňovat buňky před degenerací a posilovat imunitu jenom dokreslují své super vlastnosti.

physalis-4770292_1280

Sušené plody mochyně peruánské https://www.nakliceno.cz/susena-mochyne-peruanska–physalis/ působí močopudně a pomáhají tak vylučovat soli kyseliny močové, dále pomáhají při onemocnění ledvin a močových cest, otocích, dně či revmatismu. Proto také bývají součástí antirevmatických čajů nebo čajů pročišťujících krev. Také zralé plody se svými močopudnými účinky hodí pro detoxikaci organismu a na to navazující lepší látkovou výměnu.

Mochyni si můžeme vypěstovat i v našich podmínkách – způsob se velmi podobá rajčatům. Ke konzumaci slouží výhradně zralé plody, ostatní části rostliny nevyužijeme. Tedy pokud plod i s listy nepoužijeme jako dekoraci do vazby, jídel či koktejlů.

cup-2870739_1280

Nejčastěji konzumujeme plody samotné, ale vychutnat si ji můžeme také coby součást šlehaných tvarohů, jogurtů, snídaňových či ořechových směsí, smoothie či dezertů. Italové je připravují na způsob višní v čokoládě: k rozpuštěné hořké čokoládě se přimíchá lžíce mandlového či kokosového mléka, lžička tekuté stévie a oříšek másla, jakmile se směs spojí, namáčíme plod do této směsi. Pro efekt se ponechává i s listy, které se při namáčení obrátí směrem nahoru ke stopce. Po několikerém namočení se pak takové plody nechají ztuhnout a použijí se jako ozdoba na zákusku či se dají jíst jen tak.